Ja ilgstoši centrifūgā vai virpā griež šņabi Sibirskaja vodka (eksistē
arī citas variācijas nosaukumos), tam vidū izveidojas tumša stīdziņa –
tā kā nafta, tā kā piķis, tā kā melna gļota. Tas pierāda, ka šņabi
mūsdienās taisa nevis no graudiem, bet no naftas pārpalikumiem. Šādus
brīnumus vīri bieži vien cits citam stāsta saviesīgās sarunās. Turklāt
ne brīdi nešaubās par stāsta patiesumu, jo draugs vai drauga draugs,
nudien, pats esot izmēģinājis! Komentē Ida Jākobsone, Latvijas Universitātes Ķīmijas
fakultātes asociētā profesore, Latvijas Starpaugstskolu akadēmiskās
maģistra studiju programmas Uzturzinātne direktore: "Šņabis
pēc ķīmiskā sastāva ir ļoti vienkāršs – tas ir etilspirta (C2H5OH) un
ūdens (H2O) maisījums. Ja etilspirts, kas ir šā dzēriena pamatā, nav
attīrīts un tajā ir nokļuvuši dažādu organisku, kā arī sīki dispersu
neorganisku savienojumu piemaisījumi, kas nav vizuāli saredzami,
centrifūgējot pie lieliem apgriezieniem, tie var apvienoties un veidot
lielākus "agregātus”. Var gadīties arī, ka šīs daļiņas šņabī nokļūst
etilspirta atšķaidīšanas procesā, ja nelieto destilētu vai speciāli
attīrītu ūdeni. Piesārņojums var rasties arī no traukiem, kuros
etilspirtu pārvadā. Pārtikā lietojamo alkoholu gan parasti gatavo nevis ķīmiskā
ceļā, bet rūgšanas procesā no labības graudiem, taču arī rūgšanas
procesā var veidoties blakusprodukti – karbonilsavienojumi un augstākie
spirti, ko tautā sauc par "fūzeļiem”. Attīrīšanas process ir ļoti
svarīgs – spirtu vairākkārt filtrē un pārdestilē, lai nekas no šiem
kaitīgajiem savienojumiem nenokļūtu dzērienā. Kas notiek, ja cilvēki
dzer nepietiekami attīrītu šņabi? Labākajā gadījumā – garantētas
pamatīgas galvassāpes! Taču karbonilsavienojumi ir kancerogēni, un,
nonākot cilvēka organismā, tie var izraisīt dažādas nevēlamas reakcijas
un slimības, kuras ir ļoti grūti vai pat neiespējami izārstēt. Slikti attīrītam alkoholam mūsdienās vairs nevajadzētu būt, jo
ir taču dažādi pārbaudes dienesti. Tomēr, ja par kādu dzērienu rodas
šaubas, vajag informēt Pārtikas un veterināro dienestu, kura rīcībā ir
mūsdienīga laboratorija un kvalificēti speciālisti, kas spēj
identificēt jebkura alkoholiskā dzēriena ķīmisko sastāvu.”